ContactVVV WinkelOpeningstijdenRoute
Nederlands  English

Fris keramiek springlevend

20 december 2021 - Kim Tol

Fris keramiek springlevend tentoonstelling Edam

In mijn vorige blog vertelde ik over het museum van Edam en de twee daartoe behorende gebouwen. In het Coopmanshuys viel mij op dat de hal versierd werd met keramisch servies. De aanwezig meneer vertelde mij dat dit stukken waren die behoren tot de collectie van Fris. In 1947 startte ontwerper Willem Hendrik de Vries met het ontwerpen van modern en functioneel keramisch servies. De collectie van Fris speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van het Nederlandse gebruiksservies. Vandaag de dag zijn deze objecten opgenomen in diverse nationale en internationale musea zoals, het Centraal Museum in Utrecht, Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden, Van Eesterenmuseum in Amsterdam, Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam, Museum of Modern Art in New York en natuurlijk hier waar het allemaal begon in Edam.

 

Dependance Edams Museum

Door de hal van het Coopmanshuys was mijn interesse in dit simpele maar kleurrijke servies gewekt. Tijd voor een bezoek aan het stadhuis van Edam waar zich de dependance bevindt van het Edams museum. Een medewerker van de VVV verwees mij door naar de eerste verdieping. Dankzij een schenking van de heer Wil Schagen beschikt het museum over een vrijwel complete collectie van Fris-keramiek. Het eerste wat mij opviel was de vormgeving van het servies. Al de objecten zijn namelijk op kleur en vorm opgesteld zodat de tentoonstelling een geheel vormt. Als ik mij bedenk dat dit servies al bedacht is in 1947 bekruipt mij het gevoel van continuïteit en tijdeloosheid. Dit servies zou zo vorige week bedacht kunnen zijn, zo modern en tijdloos doet het servies aan. Er wordt natuurlijk niet voor niets gezegd dat Fris nog steeds springlevend is. Op veilingen zijn de objecten van Fris ontzettend gewild en ik begrijp zeker waarom. De vormen en kleuren passen in elke keuken en komen in elk interieur door het simplistische effect tot recht.

 

Eigen indruk van het Fris keramiek

Als ik langs de keramische vazen en servies loop van Fris ontwikkelt er bij mij al snel een voorkeur voor bepaalde objecten. De zwarte vazen en kommen met graveringen zou ik graag aan mijn eigen interieur willen toevoegen. Deze lijken wel geïnspireerd te zijn op de oude wijze van het vangen van vis met de botter boten. Ik zie namelijk vissersmannen met vissen, fuiken en schepen afgebeeld op de vazen en kommen. Ook het servies dat deels zwart en deels wit is spreekt mij aan. Deze vormen en manier van kleurverdeling is in het huidige aanbod van vele woonwinkels weer terug te zien. Wellicht raak ik ook naar een veiling om een van deze objecten van Fris te proberen te bemachtigen. Waarschijnlijk blijft het bij dromen en dien ik nog maar tot maart een paar keer hiernaartoe terug te komen. Want, let Op! Wees er snel bij want de tentoonstelling is zo weer voorbij. De tentoonstelling is namelijk te bezoeken van oktober 2021 t/m maart 2022.

 

Etalages voormalige winkelpanden in Edam

Na mijn bezoek aan de dependance van het museum wist de medewerker van de VVV mij te vertellen dat er in de etalages van voormalige winkelpanden in Edam nog meer wordt tentoongesteld van de Fris collectie. Het bekijken van de etalages vormt gelijk een leuke wandelroute door de binnenstad van Edam. Aangezien de objecten van Fris toonaangevend zijn is het niet heel moeilijk om de etalages die dit servies tentoonstellen te spotten. Het servies is niet per se heel boeiend voor kinderen, maar het zoeken van bepaalde objecten in de etalages natuurlijk wel. Hier kunt u gemakkelijk een spelletje van maken terwijl u de stukken bewondert.

Mijn reis door de wereld van Fris zou ik graag ook met u willen delen. Mocht u dus in de omgeving van Edam zijn of een bezoek brengen aan deze leuke historische stad neem dan ook even een kijkje bij deze springlevende tentoonstelling van Fris.