ContactVVV WinkelOpeningstijdenRoute
Nederlands  English

Zuiderzeegezichten

12 augustus 2022 - Kim Tol

Zuiderzee gezichten in het museum te Volendam

Zoals jullie in mijn voorgaande blog over het museum van Volendam hebben kunnen lezen is dit museum een plek waar ik vroeger elke week getrouw binnen stapte. De laatste jaren is dat minder geworden, maar als er een tentoonstelling te zien is wil ik dat natuurlijk wel even met mijn eigen ogen zien. Aangezien mijn oom een fervent schilderijen handelaar is en alles weet over schilderijen die taferelen in en om de Zuiderzee afbeelden heb ik hem meegenomen tijdens mijn bezoek. Om ook u alvast enthousiast te maken over deze tentoonstelling vertel ik in onderstaande blog iets meer over de schilder van de Zuiderzeegezichten en mijn eigen ervaring.

Anthonie Pieter Schotel

Anthonie Pieter Schotel (1890-1958) was een schilder die tijdens de tweede helft van de negentiende eeuw onophoudelijk te vinden was aan de haven van de Zuiderzee om het verdwijnende Zuiderzeeleven vast te leggen. Hij schilderde de Zuiderzee obsessief en in al haar facetten: De dorpen, de bewoners, de zee, de haven en de wolkenluchten. Hij was vooral gefascineerd door de botter. Hij en zijn vrouw raakte verknocht aan het gebied en noemde dit vaak liefkozend ‘onze Zuiderzee’. Schotel kan met recht de picturale vertolker van het Hollandsche waterlandschap genoemd worden.

Meer over Anthonie Pieter Schotel kunt u lezen in het biografie gedeelte dat u overhandigt krijgt tijdens een bezoek aan de tentoonstelling.

Het museum van Volendam is een van de 7 museums waar de werken van Anthonie te bewonderen zijn van 15 juli tot 18 september. Hier in Volendam zijn de werken beschikbaar die hij schilderde toen hij hier voor 2 jaar woonde.

Mijn ervaring met de tentoonstelling

Ik liep langs een paar werken en opeens kijk ik mijn oom aan met een verbaasde blik, want dit schilderij hing hier toch altijd al? Mijn oom bevestigt dit gelijk. Het schilderij interieur, olieverf op doek werd geschonken door de vrouw van Anthonie Pieter in 1969 en behoort tot de vaste collectie van het Volendams museum. Wat ik leuk vind is dat Anthonie geen fictie schilderde. In veel schilderijen heeft hij namelijk zijn buurmeisje Gaartje laten figureren en zoals zij op dit schilderij aan een houten tafel zit in klederdracht is precies zoals het toentertijd was. Net als het portret van het Volendammer meisje of die van zijn vrouw in klederdracht.

Als ik kijk naar het schilderij van het Brijkje met de kerk dan is er in al die jaren niet gek veel verandert aan het straatbeeld van deze plek. Los van het wasgoed dat over en weer hangt te drogen aan de lijnen en de bootjes langs de waterkant.

Het mooiste schilderij van de tentoonstelling in het Volendams museum vind ik persoonlijk de Haven in ondergaande zon. Alles in het leven is vergankelijk maar de manier waarom de zon ondergaat en de weerspiegeling die dat geeft op het water zal altijd hetzelfde blijven. Dat moment is op dit schilderij precies vastgelegd zoals het is. Hier kan ik echt uren naar kijken. Via de schilderijen van Anthonie leert u de Zuiderzee uit eerdere dagen goed kennen en daarbij ook het leven van toen. Deze schilderijen zeggen meer dan 100 verhalen bij elkaar kunnen vertellen.

Naast deze tentoonstelling is het museum van Volendam uiteraard zelf ook een aanrader als u meer te weten wilt komen over de geschiedenis van het Vissersdorpje. Wilt u nog meer weten over dit museum? Lees dan ook snel mijn eerdere blog over het Volendams museum.