100 jaar Bauhaus

Datum: dinsdag 17 maart 2020

100 jaar Bauhaus, van Weimar naar Dessau en Berlijn

Lezing door Martijn Pieters

De kunstopleidingen voor architectuur, beeldhouwen en schilderen werden in 1919 samengevoegd tot het Staatliches Bauhaus Weimar.  De klassieke disciplines van deze beeldende kunsten zouden voortaan samenwerken met andere uitingen van kunstnijverheid.

Een revolutionaire gedachte in Duitsland. Het instituut werd een centrum voor experimenten waar studenten op een geheel nieuwe wijze onderwijs kregen. Alles moest leiden tot een nieuwe kunst, die niet alleen esthetisch aantrekkelijk was, maar ook functioneel en efficiënt. Onder leiding van Walter Gropius (1883-1969) kwamen de grote namen van de avant-garde naar Weimar om les te geven. In 1925 werd het instituut door het opkomende conservatisme  gedwongen Weimar te verlaten, waarop men onderdak vond in de industriestad Dessau. Hier bouwde Gropius het revolutionaire schoolgebouw en de Meisterwohnungen. Na Gropius volgden Hannes Meyer (1889-1954) en Ludwig Mies van der Rohe (1886-1969) als directeuren en kwam de nadruk steeds meer op de industriële vormgeving en architectuur te liggen. Onder druk van de nazi’s werd het instituut in 1932 gedwongen naar Berlijn te verhuizen, waar het zichzelf in 1933 ophief. Docenten en studenten zwermden uiteindelijk over de gehele wereld uit en brachten de theorieën van Bauhaus in praktijk. In dit jubileumjaar wordt het gedachtegoed en de productie van het Bauhaus overal ter wereld herdacht. De lezing volgt de geschiedenis en denkbeelden van dit invloedrijke instituut van Weimar naar Berlijn.

Locatie: Kerkgebouw De Swaen Voorhaven 135 Edam     Bekijk kaart »

Tarieven: Leden NUT gratis, niet-leden € 5,= per persoon

Soort: Lezing