ContactVVV WinkelOpeningstijdenRoute
Nederlands  English

Evenementen

Edam-Volendam is volop in beweging. Op deze evenementen-agenda vindt u activiteiten uit de regio Edam-Volendam.


Museum De Waterwolf

Datum: zaterdag 19 juni 2021 - vrijdag 15 april 2022
Tijd: 10:00 uur - 18:00 uur

ARCHEOLOGISCH MINIMUSEUM DEWATERWOLF

Door de eeuwen heen hebben de Noord-Hollanders gevochten met de zee. Het was vaak een strijd op leven en dood. Bij elke dijkdoorbraak kwamen er mensen om en ging er kostbaar land verloren. Zelfs het oude dorp Etersheim verdween uiteindelijk in de golven. Maar de bewoners legden telkens weer nieuwe, betere dijken aan. Zo wisten ze uiteindelijk de waterwolf te bedwingen.

In het minimuseum kom je allerlei archeologische vondsten tegen, van alledaagse dingen als een schoen, een kruik en bouwmaterialen tot bijzondere objecten als munten. Je kunt er ook zelf ‘de bodem ingaan’, tot zo’n 1000 jaar terug in de tijd. In het museum kom je ook meer te weten over de legendarische goudschat van Etersheim en de sarcofaag die in 2009 voor de kust werd opgedoken.

In 2021 wordt het museum uitgebreid met diverse interactieve presentaties. Met behulp van digitale techniek kun je dan virtueel nog veel meer informatie over een object ontdekken, zoals de datering, de vindplaats, het tijdperk en het gebruik. Aan een grote tafel met beeldprojectie kun je met een spel kijken hoeveel jij en anderen weten over zee, dijken en polders.

 

De Waterwolf, een animalisering van de zee en grote meren als de vreter van land, verslond het oude dorp Etersheim wat “uiterste woonplaats” betekent. Maar nu in 2021 geeft hij het terug aan ons.

 

Als de dijk er niet was, zou een groot deel van Noord-Holland natte voeten hebben. Etersheim kan daarover meepraten. Het had voortdurend last van de stijgende zeespiegel en de inklinkende bodem. Door landafslag en dijkdoorbraken moesten er landinwaarts steeds weer nieuwe dijken aangelegd worden. Kort na 1400 kwam het voor een deel buitendijks te liggen. De Waterwolf was onverbiddelijk,  geleidelijk aan verdween het verlaten deel van het dorp met de kerk in de golven. 


Locatie: Archeologisch minimuseum De Waterwolf bij bezoekerscentrum De Breek Etersheimer Braakweg 5 1474 WZ Oosthuizen     Bekijk kaart »
 
Tarieven: Entree gratis. Openingstijden: zaterdag en zondag van 10.00 to18.00 uur. Van 15 april to 1 oktober ook op woensdag, donderdag en vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur.
 
Soort: Museum
Telefoon: 06-53923625
E-mail adres: info@etersheimerbraak.nl
BannerBannerBannerBannerBannerBannerBannerBannerBannerBanner