NUT lezing Carien Kanters

Datum: dinsdag 19 november 2019

Bij de naam Monet denk je meteen aan prachtige impressionistische schilderijen vol bloementuinen en vijvers vol waterlelies. Daar heeft hij er veel van gemaakt, vooral aan het einde van zijn leven. Het is ook het thema van een grote  tentoonstelling in het Gemeentemuseum in Den Haag (12 oktober 2019 tot en met 2 februari 2010): Monet, De tuinen. Dat museum heeft zelf het grote doek Blauwe regen (zie foto) net gerestaureerd. Voor de tentoonstelling komen er nog eens 40  topstukken bij uit internationale musea. Beslist een bezoek waard.

Maar hoe kwam Monet daar terecht? Wat ging er vooraf aan zijn grote succes, wat deed hij voordat hij in zijn droomtuinen in Giverny kon gaan zitten?

In de lezing ziet u de hele ontwikkeling van deze grote kunstenaar. Van een straatarme beginner tot leider van de impressionisten en aanstichter van les indépendants – uiteindelijk welvarend en gewaardeerd. Hij was portrettist van zijn geheime vriendin Camille en zijn tweede vrouw Alice. Verder maakte hij frisse zeegezichten, schilderde obsessief de gevel van de kathedraal van Rouen – wel twintig keer in verschillende seizoenen – en nog veel vaker zijn beeldige tuinen.

Locatie: Kerkgebouw De Swaen Voorhaven 135 Edam     Bekijk kaart »

Tarieven: Leden NUT gratis, niet-leden € 5,= per persoon.

Soort: Lezing