ContactVVV WinkelOpeningstijdenRoute
Nederlands  English

Blog:Bijzondere activiteiten Edam/Volendam/Zeevang

10 november 2021 - Kim Tol

De omgeving van Edam/Volendam/Zeevang beschikt over ontzettend veel leuke, bijzondere en educatieve activiteiten voor jong en oud. In dit blog worden er 3 activiteiten uitgelicht waar u waarschijnlijk nog niet aan hebt gedacht om uw dagje of vakantie in deze omgeving compleet te maken.

 

De Halve Maen

Replica-Ontdekking

De Halve Maen is een prachtig van hout gemaakt schip dat waarschijnlijk in de omgeving van Edam is gebouwd in het begin van de 17e eeuw. In deze eeuw voer het schip de Halve Maen met kapitein Henry Hudson de oceaan over. Nu ligt de Halve Maen in de haven van Volendam en is het schip beschikbaar gesteld voor bezoekers tot 31 december 2021.

 

Het schip doet nu dienst als een klein museum. Op het schip zijn er verschillende stations te bezoeken zoals de achterkamer, de kaapstander, het overloop dek en de bak waar het eten werd bereid. De aanwezige vrijwilligers staan u graag te woord bij vragen of voor het verstrekken van verdere informatie. De Halve Maen kent een uitgebreide geschiedenis die zij u graag verder toe lichten tijdens uw bezoek aan het schip.

Eigen ervaring: Als geboren Volendamse heb ik niet direct iets met het schip de Halve Maen, maar als je het schip vanuit de verte ziet liggen laat het je toch niet onberoerd. Het is een prachtig schip om te zien en een bezoek is ook zeker de moeite waard. Het is een schip met een grote geschiedenis waar uitgebreid over wordt verteld. Het is fascinerend om te zien waar de scheepslui in de 17e eeuw onderweg op zee aten en kookten. Op dit schip voel, ruik en zie je echt voor je hoe het leven op het schip hier vroeger is geweest.

 

De Halve Maen is te bezoeken op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag tussen 10:30 en 17:00. Een bezoek is vooraf te boeken op de website van de Halve Maen, maar u kunt ook ter plekke een plaatsje reserveren.

Tip: Er kan voor deze activiteit alleen met pin betaald worden.

Tickets tarief: € 9,00 voor volwassenen - € 4,50 voor kinderen tot 14 jaar.

Meer informatie over die prachtig schip vindt u op ww.halvemaen.nl

 

Simonehoeve Katwoude

Kaas-Klompen-Demonstratie

De Simone hoeve in Katwoude is zowel een kaasmakerij als een klompenmakerij. Het gehele jaar door is er op deze hoeve van alles en nog wat te beleven. Van workshops vis roken tot mozaïeken of boeren tienkamp op het weiland.

Op alle 365 dagen van het jaar is het mogelijk om een gratis rondleiding bij te wonen. De uitleg en demonstraties zijn ook volledig gratis net als het proeven van de kazen en koekjes. De kaasmaker laat u graag zien hoe de lekkerste boerenkaas gemaakt wordt. U komt ook te weten hoe kaas aan zijn smaak komt en wat het verschil is tussen oude en belegen kaas. Natuurlijk is er ook te zien hoe de Oudhollandse klompen worden gemaakt. Een workshop klompen versieren is ook te vinden in het aanbod van de Simone hoeve. Een leuke activiteit voor grotere groepen of voor een familie-uitje.

In de Simonehoeve kan er ook genoten worden van een hapje of een drankje. U bent welkom voor een koffietafel met gebak of Hollandse koek een buffet, een uitgebreide lunch, diner of een barbecue. De keuze is echt reuze.

Eigen ervaring: De Simonehoeve organiseert het hele jaar activiteiten voor zowel kinderen als volwassenen. Deze na zomer ben ik hier nog geweest met mijn kleine zusje en twee vriendinnetjes van haar. Terwijl zij bezig waren met een workshop ijs maken zaten mijn familie en ik heerlijk op het terras met een kop thee en gebak. Ook over het assortiment in kazen ben ik altijd zeer te spreken. De lekkerste kaas haal je toch echt bij een echte kaasmakerij. De rondleiding door de kaasmakerij is leuk en leerzaam. Mijn zusje keek haar ogen uit. Ze heeft nooit geweten dat er zulke grote kazen bestonden. In de supermarkt ligt er altijd een heel klein stukje zei zij verontwaardigd.

 

Voor meer informatie over de prijzen van de verschillende workshops kunt u een kijkje nemen op de website: https://www.simonehoeve.com

 

Rondvaart per koeboot

Genieten-Grachten-Gevels-Arrangement

Ik hoor u denken; “Wat is in vredesnaam een koeboot?” Dit is een platte boot, die vooral in de omgeving van Waterland wordt gebouwd. Op een koeboot, ook wel een praam genoemd kunnen 10 mensen plus een schipper meevaren.  Deze boot wordt al meer dan honderden jaren gebruikt als vervoersmiddel over het water.

 

Edam vanaf het water is ontzettend mooi. Het meevaren op de koeboot geeft een extra dimensie aan de historie van Edam aangezien de mensen in de 14e eeuw met dezelfde soort boten door deze grachten voeren. Op een rustig tempo kunt u ongeveer een uur genieten van de omgeving. Onderweg komt u oude gevels, bijzondere ornamenten, kaaspakhuizen en andere architectonische hoogstandjes tegen. De schipper vertelt u alles over de geschiedenis van Edam. Dit boottochtje is een ideaal uitje voor families of zelfs als intermezzo tijdens een zakenarrangement.

Eigen ervaring: Tijdens een rondvaart met de koeboot door Edam zit u heel laag bij het water. Zo lijkt het net alsof u op het water zweeft. Als er een eendje of een zwaan voorbij zwemt, zit u letterlijk op dezelfde ooghoogte als dit diertje. Tijdens mijn vaart door Edam kwam ik er al snel achter waarom deze boten zo zijn gebouwd. Tijdens de rondvaart vaart de boot onder diverse bruggetjes door. Het is natuurlijk niet fijn als u hierbij uw hoofd stoot of de gehele rit dient te bukken. De mensen in de 14e eeuw hadden hier natuurlijk ook al last van als zij door sloten of grachten voeren. Deze rondvaart met de koeboot is echt een aanrader als u Edam nog beter wilt leren kennen vanaf een ander perspectief.

Tip: De koeboot is alleen via de VVV Edam te boeken en vaart zolang er geen ijs ligt.

Tarieven: Een rondvaart is € 10,00 p.p. – kinderen tot 12 jaar betalen € 5,00 en kinderen tot 4 jaar zijn gratis. Groepen tot 15 personen betalen in totaal € 90,00

 

Op deze pagina van de VVV Edam/Volendam vindt u een aanmeldingsformulier: https://www.vvvedamvolendam.nl/nl/arrangementen/edam-per-koeboot

Bent u nieuwsgierig geworden naar nog meer leuke activiteiten in de omgeving Edam/Volendam/Zeevang? Lees dan een van de andere onderstaande blogs of neem een kijkje op de arrangementen pagina.