ContactVVV WinkelOpeningstijdenRoute
Nederlands  English

Edam - het bezoeken meer dan waard

Edam, een aantrekkelijke stad die méér biedt dan kaas. Historische gevels, kades met bomen langs het water en een goed bewaard geheim: de rust op minder dan een uur van de hoofdstad Amsterdam. 

Edam heeft de status van beschermd stadsgezicht. De gemeente Edam-Volendam telt daarnaast 202 inschrijvingen in het rijksmonumentenregister en meer dan 64 gemeentelijke monumenten. Onze gidsen kunnen er meer over vertellen. 

Net buiten het centrum ligt het Fort bij Edam, onderdeel van de Stelling van Amsterdam en grenst bijna aan de Beemster, beide zijn geregistreerd als Unesco Wereld Erfgoed.

Het overzichtelijke centrum biedt een ruim aanbod aan goed gespecialiseerde winkels, gezellige terrassen en een keur aan bezienswaardigheden. Een speciale vermelding verdient de grootste Hallenkerk van Europa met haar schitterende gebrandschilderde ramen en, het Edams Museum - één van de oudste musea van Nederland.

Het loont de moeite om via een georganiseerde stadswandeling of rondvaart per koeboot (praam) een goed beeld te krijgen van lieflijk en stijlvol Edam.

Edam, beroemd om de kaas die van hier al eeuwenlang naar alle windstreken verhandeld wordt. Nog altijd liggen de kazen in speciale pakhuizen te rijpen. In de zomermaanden zijn er de beroemde kaasmarkten, waar de bezoeker geniet van dit schouwspel en de vele soorten kaas kan proeven op diverse locaties.

Gedurende het hele jaar zijn er tal van evenementen op het gebied van muziek, sport en cultuur.

Beleef het mee.
Edam, een verrijking van uw bezoek aan Nederland.

 

Edam, stad van kaas en meer!

De meest voor de hand liggende associatie met de naam "Edam" is ongetwijfeld "kaas". De wereldwijd bekende, ronde Edammer kazen, gingen al eeuwen geleden vanuit deze stad op reis naar alle uithoeken van de wereld.

De kaasmarkten, die nu nog, tijdens de zomervakantie, wekelijks plaatsvinden en de nog aanwezige historische kaaspakhuizen houden de herinnering aan dit geur- en kleurrijke verleden levendig.

Maar Edam is meer dan kaas!

Edam heeft niet alleen een rijke historie op het gebied van kaas. Het begon allemaal in de 12e eeuw, toen boeren en vissers zich vestigden aan het riviertje de IJe.

Uit deze zeer eenvoudige nederzetting ontstond later de stad Edam, die tot ver in de 17e eeuw een gestadig toenemende welvaart kende.
De scheepsbouw heeft in belangrijke mate daartoe bijgedragen.


Op zeker moment telde Edam een groot aantal werven, waarop ook schepen van klinkende naam het levenslicht aanschouwden. Naast de scheepsbouw heeft de handel een stempel gedrukt op de voorspoedige ontwikkeling van Edam.

Met Amsterdam, Hoorn en Enkhuizen behoorde de stad eens tot de belangrijkste handelssteden van Holland!

Edam is een stad met een zeer authentieke, Hollandse kern, die een overtuigend bewijs vormt van Edams rijke verleden.

Wie door de oude straatjes en langs de verstilde grachtjes wandelt, waant zich moeiteloos in een Hollandse stad van enkele eeuwen geleden. Een keur van uitstekend bewaard gebleven gevels, pleinen, bruggen en monumentale gebouwen houdt de aandacht van de bezoeker voortdurend gevangen.
 

Een wandeling voert u ongetwijfeld via de theekoepels aan de Schepenmakersdijk, de scheef gezakte Speeltoren met zijn vrolijke carillon (1561), het Edams museum met de drijvende kelder en het VVV-kantoor bij de Dam -eens Edams stadhuis- naar de Grote Kerk.

Deze kerk, een van de grootste kerken van Nederland, herbergt een buitengewoon rijke kleurenpracht aan gebrandschilderde ramen uit de 17e eeuw.

Edam is ook: knusse winkelstraatjes en gezellige terrasjes, waar men onder het genot van een hapje en een drankje bij kan komen van alle indrukken.


Edam is ook: de jachthaven en het Strandbad bij de haven, gelegen aan de oevers van het IJsselmeer.
Talloze watersportliefhebbers uit binnen- en buitenland hebben reeds de weg gevonden naar deze jachthaven en camping, even buiten het centrum van Edam.

Kom zélf naar Edam en ontdek de rust en schoonheid van dit IJsselmeerstadje. U bent van harte welkom!

VVV KANTOOR IS BEIDE KERSTDAGEN GESLOTEN EN OOK MET NIEUWJAAR

maandag 3 juni en maandag 10 juni is ons kantoor gesloten.

 

BannerBannerBannerBannerBannerBannerBannerBannerBanner