ContactVVV WinkelOpeningstijdenRoute
Nederlands  English

Blog: Arrangementen in de natuur van de Zeevang

22 oktober 2021 - Kim Tol

De Zeevang is vandaag de dag een streek waartoe de lintdorpen Beets, Etersheim, Hobrede, Kwadijk, Middelie, Oosthuizen, Schardam en Warder behoren. Deze streek wordt ook wel tot de regio Waterland gerekend, al behoort ze er van oorsprong niet bij. De Zeevang is sinds 2016 onderdeel van de gemeente Edam/Volendam.

 

Tot in de 13e eeuw was de Zeevang letterlijk gevangen door de zee. Na het buitensluiten van de zee ontstond er een structuur van lange, smalle graslanden, brede sloten en lintdorpen achter de dijken. Deze vorm van natuur heeft ervoor gezorgd dat diverse vogelsoorten hier hun thuis hebben gevonden. Voor de vogelspotters onder ons, is de Zeevang dan ook een uitstekend gebied om vogels waar te nemen.

De natuur van de Zeevang leent zich ook perfect voor verschillende arrangementen die bedacht zijn door lokale ondernemers in de regio. Een mooi stukje natuur mag natuurlijk niet ongezien blijven en hoe leuk is het om dit te combineren met een aantal leuke activiteiten voor kind en gezin? Dat is precies wat deze ondernemers ook hebben gedacht. In dit blog vertel ik u meer over deze arrangementen en de daar bijhorende lokale bedrijven.

 

Zeevangs historie op de fiets

Fietsen-lunch molen-boerengolf

Op een steenworp afstand van Edam en Volendam ligt het kleine maar pittoreske dorpje Hobrede. De fietsroute naar dit dorpje toe is het uitstapje naar de omgeving van de Zeevang al meer dan waard. In Hobrede wordt u en uw gezelschap ontvangen met koffie en koek om daarna een van de cultuurhistorische routes door de Zeevang af te leggen. Onderweg kan er uiteraard ook geluncht worden. Dit vindt plaats bij de molen van Etersheim, die ook te bezichtigen valt. Na de fietsroute staat er nog een leuke activiteit op de planning, namelijk boerengolf. Let op! De boerengolf is alleen open van 15 juni t/m 1 november. Als u nu denkt wat is boerengolf? Lees dan even het schuingedrukte tekstje hieronder voor de uitleg van dit gezellige spel.

“Boerengolf is een recreatieve variant op de klassieke golfsport. Het speelgebied ook wel de green genoemd is geen vlak grasveld, maar bestaat uit een of meerdere weilanden. De club waarmee wordt gespeeld is een houten steel met daaraan een massieve klomp bevestigd. De Hole is een ingegraven emmer met daarbij een vlag met een nummer. De speelbal is van leer en is ongeveer 16 cm in diameters breed. Voor boerengolf is geen speciale kleding nodig maar oude schoenen of laarzen zijn wel aan te raden”.

Fietsroute inclusief boekje- boerengolf-koffie en koek kost: €11,50 p.p.

Bij groepen van minimaal 12 personen is de lunch bij de molen 12,50 p.p. Voor kleinere groepen geldt een prijs op aanvraag bij bezoekerscentrum de Breek.

E-mail: info@debreek.com Tel: 0299-403316

 

Landschapswandeling

In Hobrede is het ook mogelijk om de fiets even te laten staan en op de voet verder te lopen. Onder leiding van een landschapsgids gaat u een rondwandeling door het weiland maken. Tijdens deze wandeling leert u meer over de historie van de Hobreder koog, de daliegaten en de verdwenen molen. Deze leuke en leerzame wandeling duurt ongeveer anderhalf uur en is beschikbaar vanaf 15 juni i.v.m. het weidevogelseizoen.

Wandeling bij minimaal 10 personen inclusief koffie en koek kost €4,50 p.p.

Wandeling bij minimaal 10 personen inclusief koffie en koek en fietsroute kost €7,00 p.p.

 

Maïsdolen & boerengolf in de Zeevang

Boerengolf-picknicklunch-maïsdolen

Bij boerderij Wennekers in Kwadijk is er altijd iets te beleven. Dit arrangement start wederom met koffie en koek. Daarna een gezellig potje boerengolf en onderweg ook nog eens een picknicklunch in het weiland gemaakt met overheerlijke streekproducten. Dit arrangement in de Zeevang betekend een ultiem dagje genieten van het boeren leven en de natuur. Na de lunch vertrekt u namelijk nog naar het maïsdoolhof van de familie Beentjes in Kwadijk. De suikermaïskolven zijn heerlijk en vers om te plukken in september. Dus bent u er rond die tijd dan wordt het smullen. Dit arrangement is echt een dag vullend programma voor u en uw gezelschap. Dit arrangement is te boeken vanaf 1 augustus tot 1 oktober van donderdag t/m zondag.

 

Maïsdolen en boerengolf inclusief picknicklunch kost €20,50 p.p.

Maïsdolen en boerengolf kost €12,50 p.p.

Het maïsdoolhof is ook zonder arrangement te bezoeken. Hiervoor dient u wel even een afspraak te maken met de familie Beentjes. Het maïsdoolhof is elke dag open vanaf 1 augustus tot 1 oktober.

Entree inclusief drinken kost voor volwassenen €3,50 en voor kinderen €2,50

Voor meer informatie over dit arrangement of andere vragen kunt u contact opnemen met

Boerderij Wennekers: Www.boerederijwennekers.nl- e-mail wennekers@hetnet.nl – tel: 0299621838

Familie Beentjes: www.weidevogelzicht.nl- e-mail: apcbeentjes@hetnet.nl- tel: 0299621973

 

Volop Zeevang & Klaverarrangement

Rondleiding- wandeling-molen-boerengolf

In de omgeving van Oosthuizen zijn er diverse boerderijen en veebedrijven te vinden. 1 daarvan is het biologische veebedrijf van de familie Vrolijk. Ook hier worden u en uw gezelschap vriendelijk ontvangen met koffie en cake. Daarna staat er een rondleiding door het bedrijf op het programma. Op het bordes boven de heuvelstal kunt u genieten van de koeien en de kalveren. De boer neemt u hierna mee het land in om de natuur rond de boerderij te ruiken en te beleven. Dit belooft een prachtige wandeling door het poldergebied te worden waar u met behulp van trekpontjes naar de molen van Etersheim loopt. Deze trekpontjes zijn ontzettend leuk en spannend voor zowel kinderen als volwassenen.

Bij de molen kunt u genieten van een lunch en natuurlijk de molen van binnen bekijken. Als afsluiter van dit arrangement in de Zeevang vertrekt u als laatste activiteit naar Hobrede voor een gezellig potje boerengolf. Dit dagvullende arrangement is te boeken vanaf 15 juni tot 1 november op donderdag t/m zondag.

 

De rondleiding plus de boerengolf en de koffie en cake kost €14,50 p.p.

De rondleiding plus de historische landschapswandeling met gids en koffie en cake kost €9,50 p.p.

De rondleiding plus de historische landschapswandeling met gids en de boerengolf met koffie en cake kost 20,00 p.p.

De rondleiding of de historische landschapswandeling en koffie en cake kost €5,50 p.p.

Bij groepen van minimaal 12 personen is de lunch bij de molen 12,50 p.p. Voor kleinere groepen geldt een prijs op aanvraag bij bezoekerscentrum de Breek.

E-mail: info@debreek.com Tel: 0299-403316

 

Voor meer informatie over dit arrangement of andere vragen kunt u contact opnemen met

De Klaverhoeve: www.Klaverhoeve.com- e-mail: J.vrolijk1@hetnet.nl- tel: 0299401298

 

Welk arrangement u in de omgeving van de Zeevang ook kiest op het gebied van natuur, historie en het kennis maken met het boerenleven zit u in alle gevallen goed. Wilt u graag nog meer ontdekken over de omgeving van de Zeevang? Kijk dan eens op onderstaande pagina voor meer informatie over dit prachtige stukje Nederland.

 

Https://www.vvvedamvolendam.nl/nl/zeevang

Voor meer informatie over deze arrangementen of andere vragen kunt u contact opnemen met de VVV Edam/Volendam

Tel Edam: 0299-315125 Tel Volendam: 0299-363747

E-mail Edam: Edam@vvvedamvolendam.nl E-mail Volendam: volendam@vvvedamvolendam.nl