ContactVVV WinkelOpeningstijdenRoute
Nederlands  English

Blog: De 11 beste restaurants in Edam

12 januari 2024 - Kim Tol

Edam heeft een scala aan historische monumenten te bieden en is architectonisch zeker een bezoek waard. Van rondwandelen en bezichtigen krijgt u natuurlijk zin in een hapje eten en ook daar weten ze in Edam wel raad mee. Om de keuze iets gemakkelijker te maken, geef ik hieronder de top 11 restaurants van Edam prijs met een paar leuke menu tips!

La Galera

De naam van dit restaurant geeft eigenlijk al een beetje prijs dat u hier kunt genieten van Italiaanse specialiteiten. In het restaurant of in de mediterrane binnentuin kunt u proeven van een verse pasta, een mooi stuk vlees, verse vis of natuurlijk van een échte Italiaanse pizza. In de tuin lijkt het zomers onder het genot van een glaasje wijn en een Italiaanse specialiteit net alsof je in het binnenland van Italië bent. Naast het restaurant bevindt zich ook het café de Gevangenpoort. Hier kunt u ongedwongen een pizza eten of de avond afsluiten met een biertje of wijntje. Zo vangt u twee vliegen in een klap.

Restaurant de Fortuna

Is een hotel, restaurant en bar in een. In dit restaurant vindt u een gevarieerd aanbod van verassende vlees-, vis-, gevogelte- en wildspecialiteiten. Alle gerechten worden op traditionele wijze bereid met biologische streekgebonden producten. Chef-kok Michel Boon en souschef Connor Mirani presenteren u elke zes tot acht weken een geheel nieuwe menukaart aan. U kunt ook kiezen voor een drie-, vier- en vijf-gangenmenu. Natuurlijk is een lunch ook mogelijk in restaurant de Fortuna. Hiervan kunt u in de zomer ook heerlijk genieten in de terrastuin. Voor een afzakkertje kunt u in de intieme bar terecht en in het restaurant zelf kunt u ook uw ogen uitkijken. De eetzaal ademt namelijk een knusse, huiselijk en Oudhollandse sfeer uit die gevuld is met schilderijen, etsen en tekeningen van artiesten die veel voor deze streek betekend hebben.

Strandbad Paviljoen Edam

Een persoonlijke favoriet van mij is toch wel strandbad paviljoen Edam. Dit restaurant ligt pal aan de gezellige haven van het historische stadje Edam waar u met uitzicht op het water kunt genieten van een scala aan gerechten. Van koffie en thee tot lunch en diner, bij dit restaurant zit u altijd goed. De spareribs staan bekend als Waterlands lekkerste en de kip stroganoff is ook zeker een aanrader. Voor grote groepen familie of vrienden is het ook mogelijk om een buffet avond te reserveren of een menu samen te stellen. Gezelligheid staat natuurlijk ook voor samen eten!

Hof van Holland

Is een hotel en restaurant in een. Hier kunt u daarom ook aanschuiven voor een lekker ontbijt bereid met verse streekproducten. Het hof van Holland beschikt over een uitgebreide menukaart met hedendaagse gerechten zoals een poke bowl, falafel of een Thaise limoensoep. De naam van dit restaurant laat u natuurlijk denken aan typische Hollandse kost, maar dat gaat u afgezien van de bitterballen hier niet vinden. Een aanrader van mij zijn de overheerlijke cocktails die u hier kan bestellen. Met in het bijzonder de mimosa. Check voor het reserveren even de beschikbaarheid want momenteel kampt het restaurant met een personeelstekort waardoor het diner tijdelijk niet wordt geserveerd.

De Harmonie

Is een restaurant, café en hotel onder een dak, gelegen in de historische binnenstad van Edam. Het café bestaat al 150 jaar en dat geeft een stukje extra beleving aan deze gezellige plek. Op woensdag wordt het café omgetoverd tot een waar sliptongen paradijs. U kunt voor deze avond reserveren en onbeperkt op traditionele wijze bereidde sliptongen eten. Op donderdag en vrijdag wordt hier gewerkt met een samengestelde menu kaart. Een aanrader van deze kaart is de kabeljauw met mosterdsaus.

Jimmy garden

Zin in een keer iets anders en bent u fan van chinees eten? Dan is restaurant Jimmy Garden een échte aanrader. Het restaurant is niet alleen sfeervol maar ook ontzettend smaakvol. Er kan gekozen worden voor een 4-5 en 6-gangen shared dining menu waardoor u diverse smaken van de Aziatische keuken kunt ontdekken. Van het shared dining menu heb ik zelf al diverse keren mogen proeven. Vooral de zeebaars en de dim sum hapjes zijn hier om je vingers bij af te likken. Uiteraard kan er in dit restaurant ook geluncht worden of een drankje gedronken worden op het grote buitenterras.

Restaurant Vijf

Restaurant Vijf is een lounge, bar en restaurant in een. Het is een gezellige trendy hot spot in het oude centrum van Edam. Voor een lekker kopje koffie of een heerlijke lunch ben u hier op het juiste adres, maar ook voor een gezellig intiem diner kunt u hier aankloppen. Zelf vind ik vooral de gezellige, warme ambiance die het restaurant heeft bijdragen aan een intiem hapje eten met vrienden of een geliefde. Een tip van mij is het uitproberen van de wijn selectie, uiteraard bij de bijhorende gerechten zodat de smaaksensatie nog intenser wordt.

Beurs eten en drinken

In het hart van het historische Edam is een bijzondere lokaliteit gevestigd: ‘De beurs, eten en drinken’ is de naam van deze originele eetgelegenheid. Dit heeft alles te maken met het verleden van de beursbrug. Op deze brug werden door de oudere Edammers de laatste nieuwtjes uitgewisseld. De karakteristieke stadgenoten stonden hier uren te debatteren, roddelen of gewoon te staan. Dit heeft Edwin Wiersema en Riet Hulskemper geïnspireerd om een eetcafé te beginnen op deze plek. Naast deze bijzondere plek en de aantrekkelijke menukaart is vooral de inrichting die de Beurs zo geliefd maakt bij het publiek. De Portugese tegeltjes, de barokstijl en de kleine hebbedingetjes in opvallende kleuren maken dit restaurant tot de plek die het is. Een informele ruimte waar je jezelf gelijk thuis voelt. Alles wat je in het restaurant ziet is tevens te koop, dus het ene bezoek is nooit hetzelfde als de andere. De stoel waar je vorige week nog op zat kan de week daarna wel verkocht zijn.

L'Auberge Damhotel EDAM

Is ook zeker een persoonlijke favoriet van mij. Het eten in dit hotel en restaurant is hier simpelweg altijd goed. Op het terras in de zomer kan heerlijk geluncht worden. Binnen geeft het sfeervolle interieur je het gevoel van geborgenheid en de high tea’s die hier worden geserveerd zijn een extra rondje lopen voor de calorieën meer dan waard. Het leuke is dat het damhotel gelegen aan het damplein recht tegenover het museum van Edam gesitueerd is waar ook de VVV is gevestigd. Zo is alle informatie over de omgeving in handbereik. Zoals de naam al doet vermoeden kan er ook geslapen worden in het damhotel. Door de centrale ligging is een verblijf in het Damhotel ideaal.

 

L’Appel De oude school restaurant Warder

Net buiten de stad Edam ligt het Noord-Hollandse dorp Warder. Stap op de fiets en ontdek een van de vele fietsroutes die langs dit dorpje gelegen zijn. Een stop bij de oude school van Warder kan zeker niet uitblijven. In dit karakteristieke pand kunt u namelijk terecht voor een heerlijke lunch of een uitgebreid diner. Het restaurant is niet te missen aangezien het pand eerst een school was en zich naast een kerkje bevindt. De menu kaart van dit restaurant is sinds kort aangepast. De dinerkaart bestaat nu uit diverse Aziatische gerechten en ook voor een heerlijke rijsttafel bent u hier aan het juiste adres. De lunchgerechten zijn iets traditioneler van aard, maar daarom zeker niet minder lekker!

Het wapen van Middelie

Kan niet ontbreken in deze blog en lijst van de beste restaurants in Edam. Nu ligt dit restaurant niet echt in Edam, maar in het mooie groenrijke Middelie. Middelie is onderdeel van de Zeevang en de Zeevang is weer onderdeel van de gemeente sinds een paar jaar. Het wapen van Middelie bestaat eigenlijk al ruim 150 jaar. Eerst was het een café gecombineerd met een kruidenierswinkeltje en tegenwoordig is het een hotel-restaurant. Iedere dag worden hier huisgemaakt en eerlijke gerechten gemaakt van producten uit de streek geserveerd. Iedere week zijn er wisselende specials te kiezen naast de gewone menukaart, die allesbehalve gewoon is. Geniet hier van heerlijke Oosterse gamba’s of van een precies goed gebakken stuk kogelbiefstuk in rode port saus.

 

De keuze voor het hapje eten is nu gemakkelijk gemaakt, maar weet u dat er nog veel meer te beleven is in Edam? Lees hierover snel meer op onze website.