ContactVVV WinkelOpeningstijdenRoute
Nederlands  English

Blog: Fietsen door Laagholland met het hele gezin

22 augustus 2021 - Kim Tol

Bent u op vakantie in Edam of Volendam en wilt u graag met het hele gezin de omgeving ontdekken? Stap dan op de fiets en trap door het oer-Hollandse landschap van deze omgeving. Tijdens deze fietsroute fietsen jullie door de polder en over de dijk, waar de wind het water laat klotsen. Aan de hand van rustpunten onderweg ontdekken jullie hoe belangrijk de dijk is voor deze omgeving. Pittoreske boerderijen en kleine schilderachtige dorpjes zijn ook zeker onderdeel van deze route en niet te vergeten leuke en leerzame activiteiten voor de kinderen. In dit blog laat ik u kennis maken met wat er te zien en te beleven valt langs 1 van de vele fietsroutes die door laagholland lopen.

 

Start: Edam/Volendam

Het belangrijkste om te gaan fietsen is natuurlijk het beschikken over een fiets. Mocht u zelf geen fietsen hebben meegenomen dan kunt u die uiteraard in Edam of in Volendam huren.

 

Fietsverhuur Volendam: Fietsservice Koning - Rent & Event 

 

Fietsverhuur Edam: Schotfietsverhuur

 

Of jullie nu in Edam of in Volendam beginnen met de fietsroute dat is om het even. De route loopt langs de dijk van Edam en daarom is het wel goed om even te weten dat als u vanuit Volendam vertrekt u eerst een stukje door de stad Edam heen dient te fietsen voordat de route over de dijk vervolgt kan worden.

Een van de eerste bezienswaardigheden die jullie tegenkomen op deze route is het Fort van Edam. Check voor vertrek eerst even de openingstijden, want een bezoek aan dit Fort uit het begin van de 20ste eeuw mogen jullie natuurlijk niet missen.

 

Lees meer over de avonturen die er in het Fort van Edam beleefd kunnen worden op https://www.fortbijedam.nl/

 

1ste stop: Warder

Speeltuin-Zwembad

Langs de IJselmeerdijk wordt de route vervolgd naar het dorpje Warder. Onderweg komen jullie langs de Moordernaarsbraak, een klein natuurreservaat. Aan het begin van Warder ligt de zorgboerderij de Artemis, leuk voor de kinderen om even naar de dieren te kijken. Is het heel warm? Dan is het fijn om ook even te stoppen bij het openbare zwembad van Warder. Hier kunnen de kinderen afkoelen in het water van het meer en spelen in de speeltuin. Honger of trek? Bij restaurant de oude school in Warder zitten jullie goed voor een lekkere lunch of een kopje koffie met gebak.

 

Ontdek de menu kaart van de oude school in Warder op https://de-oudeschool.nl/

 

2de stop: Etersheim

Schooltje-Griffel-Lei

De fietsroute langs de IJselmeerdijk brengt jullie vervolgens naar het dorpje Etersheim en omgeving. Eerst komen jullie een oud schooltje tegen en dat is niet zomaar een schooltje, nee dat is het schooltje van Dik Trom. Of althans hier gaf C. Joh. Kieviet, de schrijver van Dik Trom les van 1883 tot 1902. Zijn eerste boek over Dik Trom heeft hij dan ook in het huisje naast dit schooltje geschreven. Het schooltje is verder bijna helemaal intact gebleven en beschikt over een klaslokaal waar kinderen tegenwoordig deel mogen nemen aan een les uit het verleden. Ze mogen zich verkleden en schrijven met een kroontjespen of met een griffel op een lei. Jullie zetten als het ware echt een stapje in het verleden en zien en beleven hoe oma vroeger les kreeg. Door Etersheim loopt ook de Dik trom wandelroute. Deze wandeling is ontzettend leuk en leerzaam voor de kinderen.

 

Ontdek meer over het schooltje van Dik Trom en de wandelroute op https://hetschooltjevandiktrom.nl/

 

De Breek

Koffie-Taart

Als daarna de Etersheimer Braakweg gevolgd wordt komen jullie uit bij bezoekerscentrum de Breek. Hier kan in de zomer heerlijk in het zonnetje worden genoten van een stuk eigengemaakte appeltaart met uitzicht op de oude molen en de schaapjes, maar ook op een regenachtige dag is het binnen mogelijk om een lekkere warme chocomel te nuttigen. De molen is niet meer in gebruik maar wel te bezichtigen. Er wordt gezegd dat de geest van de vrouw van de molenaar na de brand in 1886 nog steeds door de molen heen doolt, aangezien na de brand elk spoor van haar ontbrak….

 

Lees meer over bezoekerscentrum de breek op https://www.debreek.com/

 

3de stop: Oosthuizen

Kerk-Orgel

Na de stop bij Etersheim loopt de fietsroute langs het dorpje Oosthuizen. Hier fietsen jullie langs het water en zien jullie de imposante grote kerk van Oosthuizen. Architectonisch is deze kerk een mooi plaatje om te schieten, zowel van binnen als van buiten. De kerk is gebouwd rond de 16e eeuw en het orgel dat er speelt is waarschijnlijk het oudste bespeelbare orgel van heel Europa. De kerk is open voor bezichtiging, maar check eerst wel eventjes de openingstijden op de website van de kerk. U wilt natuurlijk niet voor een gesloten deur staan.

 

De openingstijden vindt u hier bij programma https://www.grotekerk-oosthuizen.nl/

 

4de stop: Middelie

Streekproducten-Riet-Landerijen

De fietsroute vervolgt zich langs de Seevancksweg naar Middelie. Tijdens dit stuk van de route fietsen jullie door het echte polderlandschap van laagholland en komen jullie diverse boerderijen en landerijen tegen. Hebben jullie nog niet gegeten? Dan kan dat bij het Wapen van Middelie. Dit restaurant en tevens hotel bestaat al meer dan150 jaar en serveert de lekkerste streekproducten. Langs de Buitengouwweg zien jullie het prachtige waterrijke landschap met zijn wuivende rietkragen pas goed. Hier is ook goed te zien dat er in de tijd van de regenten en vorsten vervening heeft plaatsgevonden. De weilanden omringt door plassen en slootjes zijn hier het bewijs van. Zonder deze gebeurtenissen uit het verleden zouden hier vandaag de dag geen koeien lopen en geen mensen wonen. Altijd een leuk weetje om mee te geven aan de kinderen.

 

De menukaart alvast bekijken kan op http://www.hetwapenvanmiddelie.nl/

 

Middelie en de omliggende weilanden in het poldergebied zijn het laatste onderdeel van deze anderhalf durende fietsroute. Met de activiteiten die op de route liggen zijn jullie als gezin echter een hele dag zoet. De route brengt jullie weer terug in Edam. In Edam zelf valt overigens ook van alles te beleven. Lees meer over de bezienswaardigheden en activiteiten in Edam op de website