ContactVVV WinkelOpeningstijdenRoute
Nederlands  English

Marken en Volendam in 1 dag

17 januari 2022 - Kim Tol

Marken en Volendam in 1 dag

Volendam, het vissersdorp aan de Zuiderzee. Wie kent het dorpje niet? Jaarlijks bezoeken vele toeristen dit dorpje om kennis te maken met de weerspiegeling van de Oudhollandse cultuur. In mijn vorige blogs heb ik u kennis laten maken met Edam, een stad waar ook ontzettend veel te beleven valt en vandaag introduceer ik Marken. Marken is een pittoresk dorpje gelegen aan het Markermeer op een schiereiland waar u naar toe kan gaan met de bus, met de fiets, met de auto maar ook met de boot vanuit Volendam. Met de zogeheten Marken Express vaar je vanuit Volendam in een klein halfuurtje naar de haven van Marken toe. De aanblik van de haven met rondom oude houten groene huisjes is een vaart naar Marken al waard. In deze blog vertel ik u wat of er nog meer te beleven valt op Marken.

 

De dijk van Volendam

Voor mij is de dijk van Volendam de plek waar ik ’s avonds een wandeling maak, waar ik ga uit eten met familie, waar ik de winkels bezoek, maar ook waar ik uit ga met vrienden om een feestje te vieren. Kortom de dijk en het omliggende centrum is de plek waar het gebeurt, het bruisende hart van het dorp. Als u een dagje in Volendam hebt gepland is dit de plek waar u moet zijn.  Het is leuk om een foto te maken in traditionele klederdracht bij een van de fotozaken of om de geschiedenis van Volendam te ontdekken bij Experience Volendam. Plan deze activiteiten zo vroeg mogelijk zodat u nog geruime tijd over heeft om met de boot naar Marken te gaan.

 

De Marken Express

Kaartjes voor de boottrip naar Marken kunt u van tevoren online boeken maar u kunt ook kaartjes kopen bij de kassa in het zeemanshuisje naast de trap die naar de Marken Expres leidt. De hele dag door varen er 2 boten van Volendam naar Marken en weer terug. De vertrektijden vanuit beide opstapplaatsen vindt u terug op 1 flyer die u mee kan nemen bij de kassa. De gastheer begeleidt u en uw gezelschap naar de boot en uw kaartje wordt gescand door de kapitein of door een van zijn matrozen.

Met mooi weer kunt u boven op het dek zitten maar in de boot is bij slecht of koud weer ook genoeg ruimte. De vaart duurt maar 20 minuten, maar als u dorst of honger heeft dan is ook daaraan gedacht. Oma’s appeltaart met koffie of warme chocomel staat voor u klaar en er is genoeg keuze uit verschilde frisdranken en alcoholische dranken. In de winter worden er zelfs broodjes rookworst met zuurkool aangeboden. Hoe weet ik dit allemaal? Ik ben zelf matroos geweest op de Marker Express. De wind in mijn haren en eindeloze uren op het water dat was toch echt wel een mooie tijd. Daardoor weet ik ook heel goed hoe leuk het is om mee te gaan met deze boot.

Deel uw tijd op Marken goed in want als de laatste boot vertrokken is kunt u niet meer terug. In de winter is dit iets eerder aangezien het sneller donkerder wordt. Natuurlijk zijn al deze tijden te zien op de informatie flyer of op de website van de Marker Expres. Afijn, de matroos heeft u van het dek afgelaten en u bent op Marken. Het eerste wat u ziet is het restaurant taverne De Visscher. Vanuit dit restaurant of op het terras heeft u uitzicht op het Markermeer. Dit restaurant is vanbinnen ingericht naar het interieur van een zeemansschuit. Dit natuurlijk om uw totaalbeleving van het leven op en aan zee compleet te maken.

 

Bezienswaardigheden en activiteiten op Marken

Als kind heb ik Marken vaak bezocht samen met klasgenootjes of met mijn oma. De leukste activiteit vind ik nog altijd de klompenmakerij en een indrukwekkende bezienswaardigheid is toch wel de vuurtoren van Marken. Hieronder ligt ik deze voor u informatie nog even toe.

 

Klompenmakerij

Klompen worden in Nederland en vooral op Marken en Volendam al eeuwenlang gedragen. Tegenwoordig worden klompen nog vaak gedragen door de medewerkers in viswinkels, al zijn dit natuurlijk geen houten exemplaren meer.

In de klompenmakerij op Marken kunt u nog echt zien en beleven hoe klompen op traditionele wijze uit een stuk hout worden gemaakt. Ze maken de klompen via een door stoom aangedreven machine uit 1913. Wist u dat dit de enige klompenmakerij ter wereld is die wordt aangedreven door een stoommachine? Tevens is er een museum te vinden waar u zelfs nog de oude huiskamer van de klompenmaker kan bezoeken. Om deze Oudhollandse ervaring af te maken kunt u ook zelf even rondlopen op klompen als een echte Marker!

U kunt hier natuurlijk ook een eigen exemplaar klompen kopen als aandenken aan het bezoek aan Marken en Volendam. Wie weet mag u nog een eigen kleur kiezen of een naam verzilveren op uw paar klompen

 

Vuurtoren van Marken

Het Paard van Marken is de vuurtoren van Marken. Van ver af lijkt de toren namelijk op een paard. De vuurtoren bevindt zich op een klein zandstrandje aan de rand van het Markermeer. Vanaf deze plek kijkt u eindeloos ver uit over het kabbelende water. Op een mooie zomerdag kunt u hier kijkend naar het water weer helemaal zen worden en het leven overdenken terwijl uw kinderen kunnen rondrazen over het strandje.

Het Paard van Marken behoort door de prachtige omgeving tot de meest gefotografeerde vuurtorens van heel Nederland. Oorspronkelijk was de vuurtoren bedoeld om schippers veilig van de Waddenzee naar Amsterdam te leiden, maar tegenwoordig wordt de toren bewoond.

 

Markermuseum

Of u nu een geschiedenis fanaat bent of totaal niet, als je een bezoek aan Marken brengt moet je ook naar het Markermuseum. Hier leert u namelijk pas het echte leven op Marken kennen. Het museum is een rijksmonument en bestaat uit zes historische woningen. Vroeger werd hier paling gerookt en daarom leert in het museum ook veel over het vissersleven van Marken. Verder kunt u hier een interessante presentatie over de traditionele klederdracht van Marken bijwonen en in een visser huis uit de negentiende eeuw rondlopen. Hier waant u zich in een wereld waar slapen in een bedstee en koken op open vuur nog heel gewoon was. Voor kinderen is het mogelijk om een speurtocht door het museum te houden aan de hand van het beantwoorden van vragen. Ik weet nog dat ik dit als kind een leuke manier vond om dit museum te ontdekken.

 

Oorlogsmonumenten van Marken

Wanneer u een wandeling door de straatjes van Marken maakt zult u waarschijnlijk ook op de twee oorlogsmonumenten stuitten, net zoals ik vroeger deed aan de hand van mijn oma. Ik weet nog dat ik haar vroeg waar dit monument voor was gebouwd. Dit heb ik achteraf even uitgezocht. Het ene monument is een gedenkteken dat symbool staat voor de mannen van Marken die niet meer terug naar huis kwamen ten tijde van de Tweede wereldoorlog. Het andere om de bemanning te herdenken van een Britse bommenwerper die in 1943 neerstortte in het IJsselmeer. Dan is er ook nog het monument ter nagedachtenis van de watersnoodramp in 1916 te bewonderen. Bij binnenkomst in de haven valt het monument bestaande uit mensen die de armen naar de hemel rijken gelijk op. Voor vele een moment van bezinning aangezien het prachtige Marken zich nog steeds ver onder de zeespiegel bevindt.

Waarschijnlijk begint het al te schemeren als u terug stapt op de boot. Even 20 minuutjes luisteren naar het klotsende water en u bent weer terug in Volendam. Natuurlijk is het ook mogelijk om fietsen mee te nemen op de boot en de weg terug op de fiets af te leggen of andersom. Voor meer informatie over waar u het beste kunt gaan eten als u ’s avonds terug bent in Volendam verwijs ik u door naar de blog over de 10 beste restaurants in Volendam.