ContactVVV WinkelOpeningstijdenRoute
Nederlands  English

Blog: Top 9 restaurants in Volendam

14 juli 2021 - Kim Tol

Wat is een dagje Volendam zonder een hapje eten? In het mooie vissersdorp is de keuze in restaurants reuze. Om de keuze iets gemakkelijker te maken, geef ik hieronder de top 9 restaurants van Volendam prijs met een paar leuke menu tips!

 

Paviljoen Smit Bokkum

Bij Volendam denkt u natuurlijk gelijk aan vis. Een van de beste restaurants om vis te eten is Paviljoen Smit Bokkum. In de zomermaanden kan er op het terras genoten worden van Volendamse streekgerechten met uitzicht op het IJsselmeer. Als u een van deze gerechten wilt proeven kies dan zeker voor de gestoofde IJsselmeeraal. In Volendam beter bekend als "rechtop in ’t pannetje". Deze naam dankt dit gerecht aan de bereidingswijze. De aaltjes worden namelijk letterlijk rechtop tegen elkaar in de pan gezet om te stoven. Dit gerecht wordt al meer dan 100 jaar met veel liefde op deze wijze in de keukens van Volendam klaar gemaakt. Een bezoek aan dit restaurant is een authentieke beleving op zich, aangezien de palingrokerij van Volendam hier al sinds 1856 gevestigd is. Een rondleiding door de rokerij en een bezoek aan het Palingsoundmuseum boven de rokerij kan dan ook niet uitblijven.

 

Restaurant en Café de Dijk

In het midden aan de karakteristieke haven van Volendam bevindt zich restaurant en café de Dijk.  Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat kan je hier terecht voor een kop koffie of een waar diner. Ga voor de risotto maandag, de diner dinsdag of voor het week menu van de chef. Bij restaurant en café de Dijk vindt u voor ieder wat wils. Een leuke tip voor als je op stap bent met vrienden of familie is de high wine van dit restaurant. Wat houdt dit in? Een goed gevulde avond met wijn en bijpassende gerechten.

 

Le Pompadour

Dit restaurant heeft een internationale keuken en dankt zijn naam aan madame De Pompadour, de maîtresse van de Franse koning Louis XV. Zo verleidelijk als deze dame voor de koning was zijn de gerechten van dit restaurant voor u. Naast het uitgebreide menu beschikt het restaurant ook over een aparte wijnbar waar u meegenomen wordt op wijnreis langs verschillende landen. Wist u dat er boven dit restaurant zich een Old Dutch hotel bevindt? Hier kan je overnachten met een prachtig uitzicht op het IJsselmeer.

 

’t Havengat Seafood en Eetcafé’ t Havengat

Kortgeleden heeft het concept van het restaurant ’t Havengat een metamorfose ondergaan. Waardoor u nu kunt kiezen uit twee restaurants. Het nieuwe restaurant is zoals de naam het al zegt gespecialiseerd in visgerechten, van fruit de mer tot Thaise visstoofpotjes. In deze twee restaurants zijn tevens verschillende arrangementen te boeken zoals een high beer, high wine of een high tea. Als u met een grotere groep bent kies dan zeker voor de “Volendammer rommeltafel” ook wel shared dinning genoemd. Heerlijk tafelen en overal van proeven!

 

Van den Hogen

Restaurant Van den Hogen is al meer dan een eeuw een echt familiebedrijf. Gestart als een café en uitgegroeid tot een kwalitatief goed restaurant met fijne vis- en vleesgerechten. Ook hier kan er geproefd worden van échte Volendamse specialiteiten zoals de eerder genoemde stoofaal. Om uw vingers bij af te likken. Een tip is de Irish coffee van Van den Hogen. Deze wordt aan de tafel bereid op de klassieke manier met hand geslagen room. De wanden van het restaurant zijn bekleed met prachtige schilderijen van oud Volendamse taferelen. Vraag het personeel om het persoonlijke verhaal van het schilderij dat bij uw tafel hangt of zoek het zelf gemakkelijk op, op de site van Van den Hogen.

 

Lotje Wine & Dine

De naam van dit restaurant zegt het al. Dineren met een goed glas wijn? Dan moet u bij Lotje Wine & Dine zijn. Naast de reguliere lunch en diner kaart heeft dit restaurant ook elke woensdag een zogenaamde break van de week. Dit is een samengesteld menu op een houten plank vol lekkernijen waarvan je alleen of met anderen kan genieten. Een welbekend concept in Volendam en omstreken. Sinds kort biedt dit restaurant ook een compleet ontbijt menu aan. Om half negen ’s ochtends kunt u in dit restaurant dus al terecht voor een lekker ontbijtje.

 

d'Ouwe Helling

Als u op zoek bent naar een restaurant met sfeer en een authentieke inrichting dan moet u bij d'Ouwe Helling zijn.  Dit restaurant is gevestigd in een 150 jaar oud pand waar vroeger de werkplaats van de scheepswerf was gevestigd. Dit restaurant is geschikt voor jong en oud, want hier is echt van alles te verkrijgen. Van poffertjes en pannenkoeken tot gegrilde zalmfilet en spaghetti bolognese. Vaak biedt dit restaurant een goedkoop arrangement aan via de Waterland deal. Een persoonlijke aanrader van mij is de surf en turf van d'Ouwe helling.

 

De Lunch

Bent u op zoek naar snelle service dan is Haven restaurant De Lunch een aanrader. Hier staat uw eten namelijk binnen tien minuten op tafel als dat gewenst is. Wilt u een nog snellere lunch maak dan gebruik van het take a way loket. Hier kan je ook diverse broodjes en warme gerechten kopen om buiten op te eten. De prijs-kwaliteitverhouding is iets vriendelijker ten opzichte van andere restaurants aan de dijk en daarom uitermate geschikt voor een uitgebreide lunch. Bestel hier lekkere krokante kibbeling met een lokaal biertje en u kunt er weer tegen aan.

 

Pieterman

Restaurant de Pieterman bevindt zich aan de jachthaven van het Marinapark en beschikt over een groot terras. Naast het lunch en diner menu heeft dit restaurant ook nog een uniek Volendammer tapas concept. In Volendam is dit het enige restaurant waar u tijdens de lunch of ’s avonds onbeperkt kan genieten van kleine gerechtjes. Een aanrader is de runderstoofpot. Deze is namelijk bereid met Volendammer bockbier. Om te smullen!

De keuze voor het hapje eten is nu gemakkelijk gemaakt, maar weet u dat er nog veel meer te beleven is in Volendam? Lees hierover snel meer op onze website.