ContactVVV WinkelOpeningstijdenRoute
Nederlands  English

Blog: Top 14 restaurants in Volendam

12 januari 2024 - Kim Tol

Wat is een dagje Volendam zonder een hapje eten? In het mooie vissersdorp is de keuze in restaurants reuze. Om de keuze iets gemakkelijker te maken, geef ik hieronder de top 14 restaurants van Volendam prijs met een paar leuke menu tips!

Paviljoen Smit Bokkum

Bij Volendam denkt u natuurlijk gelijk aan vis. Een van de beste restaurants om vis te eten is Paviljoen Smit Bokkum. In de zomermaanden kan er op het terras genoten worden van Volendamse streekgerechten met uitzicht op het IJsselmeer. Als u een van deze gerechten wilt proeven kies dan zeker voor de gestoofde IJsel meeraal. In Volendam beter bekend als Rechtop in ’t pannetje. Deze naam dankt dit gerecht aan de bereidingswijze. De aaltjes worden namelijk letterlijk rechtop tegen elkaar in de pan gezet om te stoven. Dit gerecht wordt al meer dan 100 jaar met veel liefde op deze wijze in de keukens van Volendam klaar gemaakt. Een bezoek aan dit restaurant is een authentieke beleving op zich, aangezien de palingrokerij van Volendam hier al sinds 1856 gevestigd is. Een rondleiding door de rokerij en een bezoek aan het palingsoundmuseum boven de rokerij kan dan ook niet uitblijven.

Restaurant en Café de Dijk

In het midden aan de karakteristieke haven van Volendam bevindt zich restaurant en café de Dijk.  Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat kan je hier terecht voor een kop koffie of een waar diner. Ga voor de risotto maandag, de diner dinsdag of voor het week menu van de chef. Bij restaurant en café de Dijk vindt u voor ieder wat wils. Een leuke tip voor als je op stap bent met vrienden of familie is de high wine van dit restaurant. Wat houdt dit in? Een goed gevulde avond met wijn en bijpassende gerechten.

Le pompadour

Dit restaurant heeft een internationale keuken en dankt zijn naam aan madame De Pompadour, de maîtresse van de Franse koning Louis XV. Zo verleidelijk als deze dame voor de koning was zijn de gerechten van dit restaurant voor u. Naast het uitgebreide menu beschikt het restaurant ook over een aparte wijn bar waar u meegenomen wordt op wijnreis langs verschillende landen. Wist u dat er boven dit restaurant zich een Old Dutch hotel bevindt? Hier kan je overnachten met een prachtig uitzicht op het IJsselmeer.

’T Havengat Seafood en Eetcafé

Kortgeleden heeft het concept van het restaurant ’T Havengat een metamorfose ondergaan. Waardoor u nu kunt kiezen uit twee restaurants. Het nieuwe restaurant is zoals de naam het al zegt gespecialiseerd in visgerechten, van fruit de mer tot Thaise visstoofpotjes. In deze twee restaurants zijn tevens verschillende arrangementen te boeken zoals een high beer, high wine of een high tea. Als u met een grotere groep bent kies dan zeker voor de “Volendammer rommeltafel” ook wel shared dinning genoemd. Heerlijk tafelen en overal van proeven!

Van den Hogen

Restaurant Van den Hogen is al meer dan een eeuw een echt familiebedrijf. Gestart als een café en uitgegroeid tot een kwalitatief goed restaurant met fijne vis-en vleesgerechten. Ook hier kan er geproefd worden van échte Volendamse specialiteiten zoals de eerdergenoemde stoof aal. Om uw vingers bij af te likken. Een tip is de Irish coffee van Van den Hogen. Deze wordt aan de tafel bereid op de klassieke manier met hand geslagen room. De wanden van het restaurant zijn bekleed met prachtige schilderijen van oud Volendamse taferelen. Vraag het personeel om het persoonlijke verhaal van het schilderij dat bij uw tafel hangt of zoek het zelf gemakkelijk op, op de site van Van den Hogen.

Lotje Wine & Dine

De naam van dit restaurant zegt het al. Dineren met een goed glas wijn? Dan moet u bij lotje Wine & Dine zijn. Naast de reguliere lunch en diner kaart heeft dit restaurant ook een share & dine menu. De gerechten van deze kaart zijn iets fijner geprijsd zodat u meerdere gerechten kunt bestellen en delen met uw tafelgasten.  Sinds kort biedt dit restaurant ook een compleet ontbijt menu aan. Om half negen ’s ochtends kunt u in dit restaurant dus al terecht voor een lekker ontbijtje.

De Ouwe Helling

Als u op zoek bent naar een restaurant met sfeer en een authentieke inrichting dan moet u bij de Ouwe Helling zijn.  Dit restaurant is gevestigd in een 150 jaar oud pand waar vroeger de werkplaats van de scheepswerf zich vestigde. Dit restaurant is geschikt voor jong en oud, want hier is echt van alles te verkrijgen. Van poffertjes en pannenkoeken tot gegrilde zalmfilet en spaghetti bolognese. Vaak biedt dit restaurant een goedkoop arrangement aan via de social deal. Een persoonlijke aanrader van mij is de surf en turf van de Ouwe helling.

De lunch

Bent u op zoek naar snelle service dan is Haven restaurant de lunch een aanrader. Hier staat u eten namelijk binnen tien minuten op tafel als dat gewenst is. Wilt u een nog snellere lunch? Maak dan gebruik van het take a way loket. Hier kan je ook diverse broodjes en warme gerechten kopen om buiten op te eten. De prijs-kwaliteitverhouding is iets vriendelijker ten opzichte van andere restaurants aan de dijk en daarom uitermate geschikt voor een uitgebreide lunch. Bestel hier lekkere krokante kibbeling met een lokaal biertje en u kunt er weer tegen aan.

Pieterman

Restaurant de Pieterman bevindt zich aan de jachthaven van het Marinapark en beschikt over een groot terras. Naast het lunch en diner menu heeft dit restaurant ook nog een uniek Volendammer tapas concept. In Volendam is dit het enige restaurant waar u tijdens de lunch of ’s avonds onbeperkt kan genieten van kleine gerechtjes. Een aanrader is de runderstoofpot. Deze is namelijk bereid met Volendammer bockbier. Om te smullen!

Thirty 5

Thirty 5 is een hoogstaand restaurant die in de korte jaren dat zij nu geopend zijn echt naam hebben gemaakt in Volendam. Het restaurant is gelegen op de hoek van de haven met direct uitzicht op het water. Op woensdag presenteren zij een ware sushi avond waar diverse soorten sushi besteld kunnen worden. Verder wordt er altijd gewerkt met dagverse producten en is het in de zomer heerlijk vertoeven op het prachtige terras.

Restaurant Da noi

Is een nieuw Italiaans restaurant opgezet door 2 Italiaanse jongens, afkomstig uit Sicilië. Als u echt goed en lekker Italiaans wilt eten in de buurt van de haven dan is dit het enige juiste adres. Persoonlijke aanraders zijn voor mij toch echt wel de diverse soorten Bruchetta en de Ravioli. Uiteraard mag een hapje tiramisu in een Italiaans restaurant ook niet ontbreken en die is echt om te smullen. De prijzen zijn misschien iets hoger, maar het eten is het wel dubbel en dwars waard.

Grand Café de Botterwerf

Wordt ook wel de leukste hotspot van Volendam genoemd. In de zomer is er genoeg plek op het prachtige terras direct aan het IJsselmeer. De gerechten die worden geserveerd zijn low key en geschikt voor een heerlijk diner of lunch met familie of vrienden.  De biertjes worden hier zelf gebrouwen en als u gelukt heeft is er livemuziek. De bekende band de 3js treden hier namelijk vaak op. Mede omdat het restaurant deels is opgezet door de zanger van de band.  Ook is het mogelijk om een rondleiding door de brouwerij te boeken. Neem een kijkje op de website voor meer informatie over de mogelijkheden.

Indrapoera

De Indrapoera is een onlangs gerenoveerd chinees restaurant waar je kunt genieten van een all you can eat concept. Voor een vast bedrag kunt u alles proeven uit de keuken, van vers gemaakte sushi tot dim sum hapjes, gegrilde zalm en bekende gerechten zoals kip kerrie. Het is mij zelf nog nooit gelukt om alle gerechten van de kaart te proeven terwijl ik er toch al wel een paar keer ben geweest.  Een persoonlijke aanrader is het rendang stoofpotje. Om je vingers bij af te likken.

Restaurant-café de Vrijheid

Dit restaurant staat bekend als een bruin café aan de haven van Volendam. Toch kan u hier 7 dagen per week terecht voor lekker eten en drinken, zowel binnen als zomers op het terras. Er kan gekozen worden voor een wisselend vrijheid menu of u kunt kiezen van de uitgebreide menu of luncht kaart. Het restaurant staat bekend om zijn kibbeling en die is inderdaad echt om te smullen.

De keuze voor het hapje eten is nu gemakkelijk gemaakt, maar weet u dat er nog veel meer te beleven is in Volendam? Lees hierover snel meer op onze website.