Als ik aan iemand zou vragen; waar denkt u aan als u het woord Volendam hoort? Dan krijg ik geheid te horen de beroemde Volendamse dijk, maar natuurlijk ook bekende zangers en de visserij zullen worden genoemd. In mijn ogen is Volendam veel meer dan dat alleen en dat zult u ontdekken tijdens deze leuke en leerzame wandeling door Volendam.
De wandeling door Volendam wordt gestart bij het Volendams museum en de VVV van Volendam. Het VVV-gebouw bevindt zich namelijk in het linker gedeelte van het museumgebouw. Bij de VVV kunt u het boekje kopen voor de wandeling. U kunt gelijk van de gelegenheid gebruik maken en het Volendams museum van binnen bekijken. Dit is echt de moeite waard. Alles over dit museum leest u in een van mijn vorige blogs. Wat ik u wel kan vertellen is dat er wel zeven miljoen sigarenbandjes zijn geplakt in dit museum die samen het unieke sigarenbandjes huisje vormen.
Na het museum loopt u rechtdoor het vernieuwde Europaplein op. Het pand waar nu de Kruidvat is gevestigd was vroeger een politiebureau en in het rechterstuk zat het postkantoor. In de Stationsstraat aan de linkerkant was het mogelijk om tussen 1932 en 1956 op de tram stappen naar Amsterdam. Deze tramverbinding is er vandaag de dag niet meer. Als u voor de brug de Calcoengracht inkijkt ziet u als u goed telt tien huizen. Deze huizen zijn ontzettend speciaal. Hier leest u meer over tijdens de wandeling door Volendam.
De weg vervolgt linksaf de brug over. U komt op de Edammerweg terecht. Dat is gek, de Edammerweg in Volendam. Ik zal het u even uitleggen. Het water dat langs de Edammerweg stroomt is de Ye. De Ye was een voormalige veenstroom die vanuit Edam naar Volendam in de Zuiderzee uitmondde. In 1357 was dit nog de voormalige binnenhaven van Edam. Nadat Edam stadsrechten kreeg werd deze binnenhaven afgedamd met de Follendam. In 1462 wordt Volendam als eerst als dorp benoemd aangezien er rond die tijd 5 mensen woonden. Een grappig weetje over hoe Volendam aan zijn naam komt. Later kwamen hier de trekschuiten vanuit Edam binnen varen.
Na de Afdamming ontstond er in dit gedeelte “De Volendammer Meer”. In 1663 werd dit meer drooggemalen met een molen, maar pas honderd jaar geleden zijn hier woningen gebouwd. Deze zijn weer ondergelopen tijdens de watersnoodramp in 1916. Tijdens de wandeling ontdekt u wat er later is gebeurd met dit stukje Volendam.
In de Jozefstraat staat de Jozefschool. Op de muur van deze school hangt een bordje dat aangeeft tot hoe hoog het water stond tijdens de watersnoodramp. Deze school was vroeger een jongensschool. Na de Jozefstraat komt u in de Conijnstraat en in de Schippersgracht. Leuk om te weten is dat deze straten zijn gebouwd met een stratenplan in de vorm van een botter met namen die verwijzen naar onderdelen van deze boot. U vindt hier bijvoorbeeld de Zwaardstraat of de Gaffelstraat. Spot u ze allemaal? Als u alle straten heeft gevonden heeft u zelf een gehele botter gebouwd.