ContactVVV WinkelOpeningstijdenRoute
Nederlands  English

Edams Museum

Datum: zondag 21 juli 2024 - donderdag 31 oktober 2024

Berger & Bianchi

 

Een expositie in het Edams Museum met werken van de Amerikaanse schilder Jason Berger en zijn Nederlandse collega Frans Bianchi is wat er voortkwam uit een ontmoeting die zij hadden in Normandië in 2002. Wat gebeurde er in tussentijd?

                                                                                                                                                                              

Uit deze ontmoeting ontstond een vriendschap. Beiden herkenden verwantschap in elkaars werk. Er volgden over en weer bezoeken aan elkaar in Normandië en Nederland. In 2006 keerde Berger definitief terug naar de USA, waar hij in 2010 overleed.

Bianchi ontdekte dat Berger eind jaren 80 al enkele keren in Nederland was geweest. Edam speelde een belangrijke rol in het schilderleven van Berger, getuige de grote hoeveelheid werken die hij over Edam heeft gemaakt.  Scheepswerf Groot speelde een belangrijke rol in zijn oeuvre. In die periode schilderde hij ook in de Zaanstreek en Broek in Waterland.

 

Bianchi raakte evenals Berger geïnspireerd door Edam en Scheepswerf Groot. In navolging van Berger, heeft Bianchi vanaf 2006 diverse schildersessies in en rond Edam gehouden, wat heeft geleid tot een aantal werken over Edam. Door bemiddeling van Bianchi heeft de weduwe van Berger in 2022 twee werken aan het Edams Museum geschonken.

De werken van Jason Berger bevinden zich in tal van musea in de VS, waaronder het Guggenheim-museum en het Museum of Modern Art in New York. Berger heeft begin 50 er jaren met Matisse, Braque en Zadkine gewerkt.

Bianchi’s werken bevinden zich in diverse musea-, particuliere- en overheidscollecties, waaronder de musea van Maassluis, Katwijk en Brielle.

 

                     

                   

                                                                


Locatie: Edams Museum Coopmanshuys Damplein 8 Edam Kijkt u op de website voor de actuele openingstijden: www.edamsmuseum.nl     Bekijk kaart »
 
Tarieven: € 6,-- voor twee musea
 
Soort: Exposities en Concerten
E-mail adres: info@edamsmuseum.nl
BannerBannerBannerBannerBannerBannerBannerBannerBanner