ContactVVV WinkelOpeningstijdenRoute
Nederlands  English

Paviljoen Smit-Bokkum

Smit-Bokkum is in 1856 opgericht door de broers Jan en Evert Smit. Zij begonnen samen een Bokkumrokerij (Bokkum is gerookte haring), dit was officieel de eerste rokerij van Volendam. Nadat de rokerij op het Havendijkje in 1916 door overstroming werd verwoest, vestigde de rokerij zich onder de Volendamse dijk, eerst in de Bakkerssteeg en later in de Jozefstraat. Inmid­dels - met het ontstaan van het IJsselmeer en daarmee de massale invoer van paling - was Smit-Bokkum verworden tot een vermaarde palingrokerij.

In 1961 verhuisde de 4e generatie Smit-Bokkum - Evert en broer Jaap - de rokerij naar zijn huidige, grotere locatie. De verkoop bleef echter tot 2003 vanuit de karakteristieke bovendeur van de familiewoning van Smit-Bokkum in de Jozefstraat.

In 2003 is het rokerijpand grondig gerenoveerd en heeft de 5e generatie - Jan met vrouw Tiny - een restaurant en winkel toegevoegd aan de rokerij. De historische stijl en het ambacht is hierbij behouden; het rookprocedé is zelfs nog exact zoals in 1856. De 6e generatie - Evert - is inmiddels ook volop actief in het bedrijf, dat inmiddels als ESF® gecertificeerd bedrijf een uit­hangbord wil zijn voor het behoud van de traditionele IJsselmeeraal cultuur.

 

In het restaurant worden nog altijd de klassieke lokale gerechten bereid, die vroeger door Tiny voor de vaste winkelklanten in de huiskamer van de Jozefstraat werden gekookt.

Een ambachtelijke visrokerij, een restaurant, het Palingsoundmuseum, een conferentieruimte en beeldentuin; Smit-Bokkum van de 21e eeuw is divers en toch in alles doordrenkt en verbonden met hetzelfde Volendammer kwaliteitsgevoel. Smit-Bokkum is daarmee een plek waar nostalgie, sfeer en gastronomie samenkomt, smaakvol aan het IJsselmeer.


Adres:
Slobbeland 19, 1131 AA Volendam     Bekijk kaart »
 
Soort: Restaurant
Telefoon: 0031(0)299 363373
E-mail adres: info@smitbokkum.nl
BannerBannerBannerBannerBannerBannerBannerBannerBanner